Süs yoncaları ortalama olarak 800 ayrı türde kendilerini gösterebilmektedir. Bu türlerden en bilineni ise Oxalis Triangularis türüdür. Ayrıca Oxalis Tetraphylla ve Oxalis Rosea türleri de günümüzde en fazla tercih edilen süs yoncası türleridir.
Süs yoncaları yer bitkisi ve çalış olarak yetişmekte olan yoncalardır. Bodur ağaççıklar olarak hayatlarını sürdüren bu bitkiler çok fazla boy alabilen bitkilerden değildirler. Standart bir yoncanın etrafında en fazla 15 ile 20 santimetre kadar boylanabildikleri bilinmektedir.
Süs yoncaları temelde soğanlı bir bitki türüdür. Toz kadar küçük olan noktaların birleşmesi ile ortaya çıkan soğan yapıları ve mini soğanlar artmaya başladığı sürece dalları da bu duruma bağlı olarak artmaya başlar.
Türleri değişmeye başladıkça kendi yaprak şekilleri de değişebilen bu çiçek türlerinin bazı türlerinde 3 ayrı yapraklı yeşil yonca grupları da mevcuttur. Bu yaprakların bazı türlerde mor ve sivri bir biçim aldığı görülmüştür.
Uyku çiçeği olarak da adlandırılan süs yoncaları, yılda 2 kez çiçek açarlar. Farklı zamanlarda açan bu çiçekler bitkinin gelişmesini durdurur. Bu yüzden dolayı kendisine uyku çiçeği dendiği bilinmektedir.
Çiçeklerin tohum elde edilebilecek olması bitkinin neslinin devamlı olarak sürmesini sağlar. Botanikçilerin bazıları yılda 1 aydan fazla bir süre boyunca gelişimi duran bu bitkinin faydalarından yararlanılabilmesi için çiçeklendikten kısa bir süre sonra çiçeklerinin toplanması gerektiğini söylerler.