Hem evlerde hem de işyerlerinde sıklıkla görmeye alışkın olduğumuz difenbahya bitkisi, yaşam alanlarında dekoratif açıdan en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Muhteşem yaprak görünümü ile ön plana çıkan bu bitki, özel günlerde sevdiklerine saksı bitkisi göndermek isteyenlerin de imdadına yetişiyor. Geniş yapraklarının kenarları koyu yeşil ve orta bölümü de açık sarı olan bu bitkinin bakımı ise özen ve dikkat gerektiriyor.
Difenbahya Nasıl Bir Ortamda Bulunmalı?
Bitkinizin uzun süre canlı kalmasını istiyorsanız öncelikle doğru ortamda bulundurmanız gerekir. Örneğin bu bitki doğrudan güneş ışığı istemez. Şayet güneş gören bir yere koyarsanız önce yaprakları kırışmaya başlar ve sonrasında da kurumaya yüz tutar. Bu nedenle olabildiğince aydınlık ancak güneş görmeyen bir yerde bulundurmanız gerekir.
Bu bitkinin bakımında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da sulamadır. Ölçülü ve düzenli bir şekilde sulama yapmanız gerekir. Ayrıca suyun toprağın her yerine eşir şekilde dağılmasını sağlamalısınız. Sıcak yaz günlerinde haftada iki defa sulama yapmanız gerekebilir. Soğuk kış günlerinde de haftada 1 kez sulamanız kafi olacaktır. Suyun oda ısısında ve dinlenmiş su olmasına özen gösterin.
Tropikal bir bitki olması nedeniyle difenbahya bitkisi için uygun ortamın 10 ila 12 derece sıcaklığa sahip olması gerekiyor. Bu bitki için hava akımı oldukça tehlikeli ve hava akımından uzak tutulması gerektiğinin unutulmaması lazım. Pencere önünde dahi bulundurulmaması gerekir. Bitki için toprak seçiminin de dikkatli yapılması gerekir.
Bu bitki hava gözenekleri fazla olan topraklardan hoşlanıyor. Dolayısıyla gevşek yapılı toprak çeşitlerinin tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda saksı değişiminin ve toprak değişiminin de 2 yılda bir defa, ilkbahar aylarında yapılması uygun olacaktır.