Son yıllarda dekoratif açıdan sıklıkla tercih edilmeye başlanan bambular hediye olarak da gönderimi yapılabilen şık ve sıra dışı bitkiler arasında yer alıyor. Bambular çeşitli ülkelerde farklı anlamlara gelebiliyor. Örneğin Japonya’da bambu dürüstlüğün bir simgesi olarak kabul ediliyor. Çin’de ise uzun ve mutlu bir ömrü simgeleyen bambular Hindistan’da ise dostluğu sembolize ediyor.
Aslında bambular buğdaygiller familyasının üyelerinden biridir. Yaklaşık 10 farklı cinsi bulunuyor ve 1450’den daha fazla alt türe sahip. Asya ülkelerinin iklimi dolayısıyla bu bölgelerde daha fazla yetiştirilir. Bambuları genellikle çiçekçilerde ya da yaşam alanlarında dekoratif bir aksesuar olarak görürüz. Fakat bu sıra dışı bitkiler aslında endüstriyel alanda da kullanılıyor.
Çeşitli mutfak eşyalarının üretiminde de bambular kullanılır. Yaklaşık 20 cm kalınlığa erişebilen ve boyu 30 metre uzayabilen bambu çeşitleri de bulunuyor. Bambuseae adını taşıyan bu kalın ve uzun bambular endüstriyel alanda en çok kullanılanların da başında geliyor. Bambuların en önemli özelliği ise suda yetişmelerine karşın suya karşı inanılmaz bir dayanıklılık göstermeleridir.
Bu ekolojik bitkiler mikrop barındırmazlar. Bir anlamda doğalarında hijyen olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle şayet farklı bir kimyasal ya da doğal maddeler kullanılmadan, sadece bambu ile üretilen mutfak eşyaları da hijyenik olur ve mikrop barındırmaz. Ayrıca bambuların suya dayanıklı olmaları nedeniyle suda eğilmez, deforme olmaz, şişmez ve zarar görmez.
Eğer siz de hediye olarak bambu aldıysanız ömrünü uzatmak ve yeşil görünümünü korumak için haftada 1 defa suyunu değiştirmelisiniz. Toprakta bambu alanlar güneş gören bir yerde bulundurmalıdır. Çünkü yetişmesi için güneş ışığınıza fazlasıyla ihtiyaç duyar. Bambularınızı her türlü hava akımından ve özellikle de rüzgardan korumalısınız.